Mitä on kestävä sisustaminen? Ja miksi kestävä sisustaminen tuottaa parempia lopputuloksia kuin tavanomainen tapa sisustaa?
Kestävä sisustaminen on järkevää sekä fyysisesti, henkisesti että taloudellisesti. Kestävän sisustamisen periaatteiden mukaan rakennettu sisustus kestää oikein ylläpidettynä aikaa, silmää ja elämää huomattavasti pintaliitovalintoja paremmin ja tuottaa pelkällä olemassaolollaan meille mielihyvää ja nautintoa. Remonttien tekemisen ja sisustuksellisten uudistusten tarve harvenee, rahaa kuluu sisustuksen käyttöikään suhteutettuna vähemmän, hermoja ja aikaa säästyy ja ylijäävän vapaa-ajan pääsee viettämään upeasta sisustuksesta nauttien.
Mutta mihin nämä väitteet perustuvat? Oman näkemykseni mukaan kestävää sisustamista on kaikki sellainen sisustaminen, joka saa meidät
- valitsemaan tuotteita, joiden voidaan olettaa miellyttävän meitä mahdollisimman pitkään
- valitsemaan tuotteita, joiden voidaan olettaa kestävän mahdollisimman pitkään
- valitsemaan tuotteita, joille voidaan tehdä jotain, jos ne vaurioituvat
- valitsemaan tuotteita, jotka paitsi näyttävät, myös tuntuvat hyviltä
- valitsemaan tuotteita, joilla on arvoa trendien muuttumisen jälkeenkin
- suunnittelemaan sisustuksen toimivaksi kokonaisuudeksi, jossa rohkean persoonallisetkin valinnat toimivat saumattomasti, eivätkä jää irralliseksi elementiksi odottamaan, milloin niihin kyllästytään.
Pähkinänkuoreen tiivistettynä kestävä sisustaminen lopettaa kertakäyttösisustamisen, jossa uutta sisustustuotetta kannetaan ovesta sisään samaa tahtia kuin kelvottomaksi mennyttä ja trendien hylkäämää viedään kaatopaikalle tai kirpputorien täytteeksi.
Suunnittelijan tunnustukset & varoittava esimerkki
Oma uskoni kestävään sisustamiseen ei ole muodostunut yksinomaan koulutukseni kautta. Ekologisen sisustamisen oppijakso ei kenties olisi kolahtanut, ellen olisi ennen sitä kantapään kautta itse kokenut, mitä pieleen menneet valinnat voivat käytännössä tarkoittaa. Myönnän itsekin aikanaan olleeni jo hyvässä vauhdissa kohti kertakäyttösisustamisen hurmiokasta maailmaa, jossa edullisten tuotteiden ostamisen kynnys on matala, sisustus vaihtuu milloin minkäkin fiiliksen mukaan ja tuotteita löytyy heräteostoksina kaupoista ja trendituotteita pursuavista sisustuskauppojen kuvastoista.
Heräsin kuitenkin ajattelemaan asioita uudella tavalla, kun kivan edukkaat tuotteet osoittautuivatkin yksi toisensa jälkeen virhehankinnoiksi. Halvat lamput tippuivat katosta kiinnikkeiden pettäessä, lattialaattojen pinta lohkeili kolhuista, luirut matot olivat siivouspäivän painajainen, keinokuitutyynyt ritisivät sähköisinä ja kotimme kylmä, kopiseva ja aina epäsiistin näköinen tarjouslaminaatti aiheutti minussa syviä ja johdonmukaisia inhon tunteita.
Mitä sitten olisi voinut tehdä toisin?
Jos minulla olisi tuolloin ollut neuvonantajana kestävään sisustamiseen perehtynyt sisustussuunnittelija, olisin ymmärtänyt, että tuotteiden valinnassa on muitakin kriteerejä kuin hinta ja ulkonäkö. Tällöin ymmärrys kestävän sisustamisen periaatteista olisi tullut muualta kuin kantapään kautta. Olisin välttynyt monelta virhehankinnalta ja säästynyt remonteilta, joissa huonoksi osoittautuneita valintoja on jälkikäteen oikaistu. Myös luonto olisi kiittänyt, kun kasa kelvottomia sisustustuotteita olisi jäänyt hankkimatta ja toivottavasti myös valmistamatta.
Nyt missioni on omalla työlläni edistää kestävän sisustamisen sanomaa. Tavoitteeni on katkaista kertakäyttösisustamiselta siivet ja saada meidät kaikki ajattelemaan valinnoissamme huomista pidemmälle. Oikeanlaisilla valinnoilla voimme sekä lisätä omaa hyvinvointiamme kodeissa ja työpaikoilla että keventää materialistuvan maailmamme alati kasvavaa kuormaa. Tästä oppaasta löydät askelmerkkejä kohti kestävää sisustamista.
Opas kestävään sisustamiseen
Aidot, laadukkaat materiaalit
Kestävän sisustamisen kulmakivi ovat aidot, laadukkaat materiaalit. Materiaalien tulee kestää elämää, mutta myös näyttää ja tuntua niin hyviltä, että haluamme sitoutua niihin parhaassa tapauksessa jopa vuosikymmeniksi. Hankittavien materiaalien ominaisuudet täytyy tuntea ja niiden valinnassa täytyy tehdä tietoisia päätöksiä myös niiden luontaisten ominaisuuksien ymmärtämiseksi ja kunnioittamiseksi.
Esimerkiksi puulla on tutkitusti hyvinvointiamme edistäviä vaikutuksia. Puun käyttö sisustuksessa saa meissä aikaan positiivisia psykologisia vaikutuksia. Aidon puun läheisyydessä stressitasomme laskevat ja unen laatu paranee. Puu on myös kaunis, suomalaiseen sielunmaisemaan kiistattomasti kuuluva luonnonmateriaali, jonka avulla parhaimmillaan tuomme kotiimme tai työympäristöömme palan luontoa ja luonnosta meihin välittyvää rauhaa ja henkistä voimaa.
Puun lisäksi kestävä sisustaminen arvostaa myös muita luonnollisia materiaaleja, joilla saadaan sisustukseen aito, teeskentelemätön tuntu. Aitoihin materiaaleihin satsaaminen voi tuntua kustannuspaineena tuotteita hankittaessa, mutta hyödyn panostuksesta saa moninkertaisesti takaisin kaikkien niiden vuosien myötä, jolloin valinnat kestävät aikaa ja maailman muutoksia. Kun huomaat voivasi hyvin ja arvostavasi aitojen materiaalien luomaa tunnelmaa, huomaat, ettet enää halua vaihtaa tekemiäsi hankintoja mihinkään muuhun.
Valo
Jos mietitään muita asioita, jotka saavat meidät viihtymään tilassa kerta toisensa jälkeen, on hyvin suunniteltu, tilanteen mukaan muuntuva valaistus yksi merkittävimmistä. Valo ja sen kokeminen on hyvinvointimme kannalta erittäin keskeistä. Tunnelmat luodaan valolla, toiminnot tarvitsevat valoa ja koko sisustus herää eloon vasta valon vaikutuksesta. Valolla on meihin myös konkreettisia, fysiologisia vaikutuksia. Valo säätelee uni-valve-rytmiämme ja vaikuttaa mielialaamme.
Jokainen on varmasti joskus kokenut, kuinka ärsyttävä ja rasittavakin kokemus väärin valittu valo voi olla. Väärän värinen, liian kirkas tai himmeä, väärällä toimintaperiaatteella varustettu, huonolaatuinen tai väärään kohtaan asennettu valo voi aiheuttaa päänsärkyä, migreeniä ja jopa pahoinvoinnin tunnetta. Sen lisäksi, että se vie kaiken huomiomme muusta tilasta ja pahimmillaan myös tilassa suorittamastamme toiminnasta.
Oikein valittu valaistuskokonaisuus on parhaimmillaan toimintaamme tukeva, rentouttava, erilaisiin tilanteisiin muokkautuva positiivinen elämys, joka tuo myös sisustukseen aivan uuden ulottuvuuden.
Viherkasvit
Hengittävä, hyvinvointia tuottava sisustus tarvitsee viherkasveja. Väsähtäneeseen, elottomaan tilaan saat välittömän raikastuksen sillä, että tuot tilaan hyvinvoivan, oikein mitoitetun viherkasvin oikeaan paikkaan sijoitettuna. On kuin kantaisit sisään luonnon ja hengitysilman yhdellä kertaa! Useilla viherkasveilla on myös konkreettisesti huoneilmaa puhdistava vaikutus.
Viherkasvien kanssa ei kuitenkaan päde sääntö ”mitä enemmän sen parempi”. Liian runsaalla ja monipuolisella kasvivalikoimalla saa tilan tunnun myös helposti tukittua ja tunnelman levottomaksi. Kohtuus ja kokonaisnäkemys kunniaan siis tässäkin lajissa.
Kokonaisvaltainen, laadukas suunnittelu
Edes parhaat materiaalit, upeimmat valaisimet ja vehreimmät viherkasvit eivät ole vielä tae tai edes lupaus toimivasta kokonaisuudesta. Yksittäiset, hyviltä tuntuvat valinnat eivät välttämättä sovikaan yhteen ja arvokkaatkin materiaalit voivat olla pettymys, jos ei niitä osata sijoittaa oikein osaksi muuta kokonaisuutta. Sisustuksen osakokonaisuudet vaativat aina laadukasta, kokonaisvaltaista suunnittelua liimaamaan osat oikealla tavalla yhteen tasapainoiseksi ja tyylikkääksi kokonaisuudeksi.
Tasapainoisen materiaali- ja värimaailman lisäksi sisustuskokonaisuutta suunniteltaessa vastaan tulee valtavasti erilaisia sisustuksen toiminnallisuuteen ja tilasuunnitteluun liittyviä valintoja. Näiden teknisten, toiminnallisten ja mitoituksellisten valintojen tekeminen ja yhteensovittaminen onkin suunnittelutyössä usein se aikaavievin, haastavin ja omalla tavallaan myös näkymättömin osa-alue, jonka merkityksen tajuaa vasta, kun se puuttuu tai on tehty huonosti. Hyvin suunnitellussa tilassa kaikki vain yksinkertaisesti toimii.
Kestävä sisustaminen vaatii paneutumista ja vaivannäköä, mutta on ehdottomasti sen arvoista. Jos haluat apua kestävän sisustuksen kokoamiseen, ota yhteyttä!