Suunniteltaessa uuden tai remontoitavan kodin materiaalivalintoja, täyttyvät ajatukset toinen toistaan upeampien tuotteiden houkuttelevista kuoseista ja herkullisista värisävyistä. Unelmissa siintää jo se moderni, skandinaavinen sisustus, joka näillä tuotteilla saadaan aikaan. Eikä valinnan tekeminen nyt niin vaikeaa ollut! Kivannäköiset tuotteet löytyivät lopulta aika helposti, kun hyllyjen välissä kierreltiin – budjetissakin pysyttiin!
Joskus tällaisella tarinalla on onnellinen loppu. Tuotteet voivat olla toimivia, kestäviä ja kohteeseen soveltuvia ja uudessa kodissa kaikki hyvin.
Joskus taas voi käydä niin, että valittaessa tuotteita pääasiassa ulkonäkö- ja hintakriteereillä, jää huomioimatta jotain oleellista, jolla onkin lopulta merkittävä vaikutus siihen, kuinka tuote kohteeseen soveltuu ja arjessa palvelee. Uusi lattia onkin jalan alla liukas, keittiön työtaso imaisee tahrat tai tummat laattasaumat harmaantuvat kalkkipitoisesta vedestä. Eihän sen näin pitänyt mennä!
Millaisiin asioihin sitten olisi hyvä kiinnittää huomiota sisustusmateriaaleja valittaessa?
Lattiamateriaalin, kylppärin laattojen tai vaikkapa olohuoneen sohvakaluston valinnassa on jokaisessa omia erityispiirteitään, joista on hyvä olla tietoinen valintoja tehdessään. On selvää, että tarkasteltavat ja huomioitavat ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, mitä materiaalia ollaan valitsemassa, mihin tilaan ja millaiseen käyttötarpeeseen. Lisäksi sisustustuotteiden kehitystyö on tunnetusti vauhdikasta ja uusia vaihtoehtoja ja teknisiä ominaisuuksia nousee markkinoille nopealla syklillä.
Täysin yleispätevää tarkistuslistaa kaikista huomioitavista seikoista onkin näin ollen mahdotonta ja turhaakin yrittää tuottaa. Mutta hyvään alkuun ajattelun laajentamiseksi päästään jo nostamalla esiin joitakin – ehkä itsestäänselviltäkin tuntuvia – perusasiota.
Alla olevaan sanapilveen olen poiminut kourallisen erilaisia sisustusmateriaaleihin liittyviä elementtejä ja ominaisuuksia, joita valintoja tehdessä olisi hyödyllistä tarkastella. Alkaen teknisistä ominaisuuksista ja mitoituksista siivottavuuteen ja korjattavuuteen – käyttökokemusta, tuntua ja turvallisuutta unohtamatta.
Jaksoitko tutkia koko kuvan? 🙂 Lista ei ole kaikenkattava, mutta auttaa tutkimaan tarjolla olevia vaihtoehtoja laaja-alaisemmin ja tekemään tietoisempia valintoja ikävien yllätysten välttämiseksi. Aina ei tarvita uuvuttavaa määrää erilaisia vaihtoehtoja teknisine spekseineen – pääasia, että tiedät, mitä olet valitsemassa ja tunnet materiaalin ominaisuudet riittävän hyvin varmistuaksesi sen soveltuvuudesta käyttötarpeeseesi.
Muista ainakin tämä!
Jos kestävien ja toimivien materiaalivalintojen keskeisimmän ytimen yrittäisi tiivistää yhteen, lähes yleispätevään ohjeeseen, se voisi kuulostaa tältä:
Nosta valintoja tehdessäsi katse nykyhetkestä horisonttiin. Mieti ennen ostopäätöksen tekoa, millä valinnalla purjehdit pisimmälle, vältät seuraavan (turhan ja kalliin) remontin ja nautit kodistasi ilman harmaita hiuksia.
Tämä ajatus auttaa ainakin ottamaan asioista selvää ja kysymään oikeita kysymyksiä.
Pidetään yhdessä kaatopaikat puhtaina turhista hutihankinnoista!
#kestäviävalintoja
Sisustussuunnittelija (SI)
Johanna Huomo
Kaipaatko apua sisustusvalintoihin? Soita tai laita viestiä!